Șoferii care încalcă regulile de circulație, fiind surprinși de echipajele de patrulare, vor achita amenzile pe loc, polițiștilor care au constatat încălcările.

Guvernul a aprobat un proiect în acest sens în ședința de ieri.

Proiectul prevede că agenţii rutieri vor completa și vor elibera chitanța de încasare a amenzii, doar în cazul când șoferul își va recunoaște vina și va accepta să plătească amenda contra chitanță.

Chitanța se va întocmi în două exemplare, dintre care una va rămâne la agentul constatator, iar a doua va fi înmânată șoferului.

Autorii își motivează inițiativa prin faptul că „vor fi create oportunități mai vaste” de a achita amenzile rutiere în mod simplificat, sporind şi veniturile la bugetul de stat.

Totodată viceministrul de Interne Oleg Babin, mai aduce drept argument în favoarea inițiativei sale faptul că „în cazul atragerii la răspundere contravențională sub formă de amendă a străinilor, se va micșora considerabil numărul deciziilor neexecutate ale agenților constatatori privind aplicarea acestor sancțiuni”.

Este interesant că această decizie vine la scurt timp după ce a fost majorată de 2,5 ori valoarea unității contravenționale. În urma aceste modificări, șoferii moldoveni vor fi nevoiți să achite cele mai mari amenzi rutiere din Europa, raportat la veniturile medii.