Statele Unite au sugerat, miercuri, Rusiei să se ocupe de parașutarea ajutorului umanitar în Siria, în cazul în care Damascul continuă să împiedice aprovizionarea cu hrană și medicamente a orașelor asediate.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a acuzat Rusia că nu își respectă angajamentul asumat în cursul întâlnirii din luna mai a Grupului Internațional de Sprijin pentru Siria (ISSG), de a-l convinge pe Bashar Al-Assad să permită parașutarea ajutoarelor umanitare ale ONU în Siria.

„Suntem evident dezamăgiți ca să nu spunem mai mult”, a declarat Mark Toner presei, adăugând că șeful diplomației americane, John Kerry, a discutat la telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

„Vorbiți despre mijloace aeriene și de permisiune, or Rusia dispune de mijloace aeriene în Siria și a primit autorizația pentru a zbura din partea guvernului sirian”, a adăugat el.

Jurnaliștilor care l-au întrebat dacă sugerează astfel ca Rusia să se ocupe de parașutarea ajutorului umanitar în Siria, Mark Toner a răspuns că, într-adevăr, este vorba despre o sugestie.

„Sunt prezenți pe teren cu mijloace aeriene în Siria și sunt capabili să efectueze acest tip de operațiuni”, a subliniat el.

Ulterior, un oficial cu rang înalt din cadrul Departamentului de Stat a precizat sub acoperirea anonimatului că Washingtonul încearcă „să provoace” Moscova să își respecte promisiunea de a-i ajuta pe civilii sirieni victime ale războiului, care a făcut peste 280.000 de morți în mai mult de cinci ani.

Marile puteri au cerut Programului Alimentar Mondial (PAM) să efectueze operațiuni de parașutare a ajutorului umanitar pentru a veni în ajutorul miilor de civili sirieni care riscă să moară de foame în orașele asediate.

Damascul nu a dat undă verde acestor zboruri. În schimb, convoaie terestre au fost autorizate spre 15 localități asediate, din totalul celor 17 pentru care Națiunile Unite au făcut cerere. Forțele guvernamentale blochează însă unele convoaie și nu lasă se treacă decât o parte din ajutor.

Potrivit ONU, aproape 600.000 de persoane trăiesc în Siria în 19 zone sau localități încercuite de beligeranți, în special de trupele regimului, iar alte circa patru milioane – în zone cu acces dificil.