Premierul francez, Manuel Valls, a anunțat vineri decretarea a trei zile de doliu național, începând de sâmbătă, după atacul terorist de joi noapte de la Nisa, soldat cu cel puțin 84 de răniți și zeci de răniți.

Cel puțin 84 de persoane au fost ucise joi noaptea pe Promenada Englezilor din orașul Nisa, din sud-estul Franței, de un camion care a intrat în mulțimea adunată pentru a urmări focul de artificii cu ocazia Zilei Naționale, fiind vorba despre un atac „terorist”, potrivit președintelui Francois Hollande.

Către ora locală 23:00 (21:00 GMT), mulțimea era comasată pe Promenada Englezilor, loc turistic din Nisa, pentru festivitățile tradiționale de 14 iulie, Ziua Națională a Franței. Focul de artificii tocmai se încheiase când un camion alb a intrat în mulțime. El a lovit, pe o distanță de aproape doi kilometri, persoanele care se aflau în calea sa.

„S-au tras focuri de armă și șoferul a fost lichidat”, a declarat Sébastien Humbert, subprefectul departamentului Alpes-Maritimes (sud-estul Franței), în care se află orașul Nisa.

Un perimetru de securitate a fost stabilit imediat în apropierea Promenadei Englezilor.

Vineri în jurul orei locale 01:00 (joi, ora 23:00 GMT), poliția tehnică a procedat la primele investigații cu privire la camionul alb, imobilizat în fața Palatului Mediteranei, un luxos complex hotelier. Pneurile erau sparte, iar ușa pasagerului din dreapta șoferului ciuruită de gloanțe.