Turcia și-ar putea suspenda toate acordurile cu Uniunea Europeană, inclusiv cel de uniune vamală, dacă blocul comunitar va continua să aplice duble standarde în negocierile cu Ankara, a avertizat luni Yigit Bulut, consilierul economic al președintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite Agerpres.

„Să continue să aplice duble standarde, să continue să nu-și respecte promisiunile față de cetățenii turci, însă ar trebui să știe că, dacă își păstrează această atitudine, Turcia va adopta unele decizii foarte radicale în foarte scurt timp”, a declarat Yigit Bulut, la postul oficial TRT.

„Turcia și-ar putea revizui toate relațiile cu UE, inclusiv acordurile de uniune vamală și acordurile de readmisie a migranților. Europa trebuie să-și respecte promisiunile”, a subliniat consilierul Bulut.

Potrivit cotidianului Bild de luni, care citează surse de la Berlin, guvernul german nu se așteaptă ca Turcia să obțină din partea Uniunii Europene scutirea de vize pentru cetățenii săi înainte de 2017, estimând că Ankara nu va îndeplini în acest an criteriile stabilite de Uniune.

Propunerea Comisiei Europene de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci a provocat discuții aprinse, în condițiile în care Ankara mai are de îndeplinit cinci din cele 72 de condiții stabilite de UE.

Parlamentul European a anunțat în această lună că nu va lua în discuție propunerea de liberalizare a vizelor până când Ankara nu își va modifica legislația antiteroristă, una din condițiile rămase neîndeplinite.