Un agent economic din Capitală este cercetat penal pentru evaziune fiscală, specializat în comercializarea legumelor şi citricelor, după ce ofiţerii de investigarea fraudelor economice au depistat grave încălcări a legislaţiei în activitatea desfăşurată. Poliţiştii au constatat că întreprinderea dispune de 14 tarabe amplasate în sectorul Botanica, care comercializau intenţionat produsele ilegal. Respectiv în cadrul percheziţiilor desfăşurate la toate tarabele au fost elucidate încălcări de genul, denaturarea datelor privind veniturile şi cheltuielile, tăinuirea obiectului impozabil, depistarea cironelor, înscrisuri de mână referitor la organizarea activităţii ilegale din anul 2013, tehnică de calcul, precum şi mijloace financiare necontabilizate. Totodată au fost ridicate produse în valoare de circa 100 000 lei, care erau expuse comercializării în lipsa actelor de provenienţă şi de calitate.

Potrivit unor calcule preliminare poliţiştii au constatat că factorii de decizie din cadrul întreprinderii ar fi prejudiciat bugetul statului cu aproximativ 500 000 lei, care anterior ar fi anulat înregistrarea maşinilor de casă şi control. În pofida tuturor ilegalităţilor admise, poliţiştii au stabilit că în luna februarie curent, Serviciul Fiscat de stat a sistat activitatea de întreprinzător la toate punctele de comercializare.

În prezent sunt demarate acţiuni specifice poliţieneşti, pentru a identifica cercul de persoane implicat în organizarea schemei frauduloase de transportare şi comercializare a produselor. Conform legislaţiei penale în vigoare, persoanele culpabile de infracţiune riscă amendă în mărime de la 60 000 lei la 100 000 lei sau închisoare de pînă la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.