Fundația Open Dialog (FOD), un ONG specializat în lobby în instituțiile europene și care promovează interesele opoziției de dreapta din Moldova în Parlamentul European, este acuzată că a fost racolată de Rusia pentru războiul hibrid împotriva Occidentului. Acest lucru rezultă dintr-un raport prezentat recent în Parlamentul European. Conform documentului, fratele șefului FOD, Ludmila Kozlovska, Piotr Kozlovsky, finanțatorul din acte al ONG-ului, este proprietar al unei firme din Crimeea, care furnizează utilaje pentru submarine nucleare rusești. ”În conformitate cu raportul prezentat, ZSS Mayak este sub controlul FSB, fiind furnizor de utilaje speciale pentru submarinele nucleare rusești”, notează telegraph.md.

Deși Kozlovska a negat acuzațiile, replicând că fratele său ar fi vândut ZSS Mayak încă în 2003, iar după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 acesta ar fi emigrat în SUA, informațiile au fost calificate ca fiind false de presa din Polonia și Ucraina, care a stabilit că, în conformitate cu registrele întreprinderilor din Federația Rusă, Piotr Kozlovsky, care deține și cetățenia rusă, figurează până în prezent în calitate de proprietar al ZSS Mayak.

Mai mult, Open Dialog a primit donații și de la cetățenii Federației Ruse Andrei Brovcenko și Arkadi Agarkov, care conduc companii subsidiare ale ZSS Mayak de pe teritoriul Rusiei. Singura replică a Ludmilei Kozlovska este că ONG-ul nu este responsabil de verificarea provenienței banilor primiți de la donatori.
De notat, că Fundația Open Dialog a figurat anterior în investigații jurnalistice, fiind finanțată și de oligarhul kazah Mukhtar Ablyazov, condamnat de justiția din Marea Britanie pentru spălare de bani și devalizarea BTA Bank din Kazahstan.

Telegraph.md notează că ONG-ul este cunoscut printr-un lobby agresiv făcut în instituțiile europene în favoarea lui Ablyazov și împotriva dușmanilor geopolitici principali ai Rusiei în Europa de Est, Polonia și Ucraina. În 2016, după reținerea la Kiev a „raiderului nr.1 în CSI” și, totodată, a agentului FSB Veaceslav Platon și extrădarea acestuia în Republica Moldova, și țara noastră a intrat în vizorul Fundației Open Dialog. Aceasta sponsorizează și face lobby în instituțiile europene pentru Maia Sandu și Andrei Năstase, dar și pentru activiștii pro-ruși și partidele pro-ruse de la Chișinău, cum ar fi cel condus de Renato Usatîi. Aceste acțiuni sunt calificabile drept diversiuni dirijate sub paravanul ONG-ului de finanțatorii din Rusia în cadrul războiului hibrid dus de Kremlin și serviciile speciale de la Moscova în Europa de Est.