Oamenii au pierdut încrederea în clasa politică iar sistemul actual de partide nu a reușit să facă față așteptărilor și nevoilor populației și a țării. Asemenea afirmații au fost publicate de către prim-vicepreședintele PDM , Vlad Plahotniuc, pe blogul său.

„Oamenii au ajuns să respingă tot ce ţine de clasa politică şi le dau dreptate. După 25 de ani de independenţă, sistemul actual de partide şi-a atins limitele, e depăşit, nu mai corespunde nici aşteptărilor populaţiei, nici nevoilor de dezvoltare a ţării. La fel ca instituţiile statului, clasa politică are nevoie de o schimbare profundă, dar nu una în care partidele îşi cosmetizează imaginea sau scot în faţă figuri noi, ci una în care partidele încep sa facă o politică ce are la bază realităţile din ţară şi nu şabloanele prăfuite după care s-a activat mulţi ani”, scrie Vlad Plahotniuc.

Politicianul susține că în Republica Moldova nu există  nici o legătură între oamenii de rând și politicieni,care defapt ar trebui să apere și să lupte pentru interesele poporului. Lupta pentru putere a creat o prăpastie adâncă.

Clasa politică are nevoie de transformări radicale pentru  a se putea adapta mai bine la cerințele oamenilor și la realitate. Inclusiv partidele nou apărute , cele care pretind a fi „o nouă generație” în sistemul politic al Republicii Moldova.

Cu acest prilej, Vlad Plahotniuc a accentuat faptul că aceste schimbări vor începe de la Partidul Democrat.           „Ceea ce cred că lipseşte tuturor partidelor din Moldova este adaptarea la agenda reală a oamenilor. Eu consider că acest lucru e posibil şi îmi doresc ca reforma clasei politice să o începem chiar cu PDM, să dăm primul exemplu de partid care a fost capabil să se modernizeze punând la bază ceea ce vor oamenii de la politicieni, să spargă acest model învechit de a face politică, după care funcţionează toate formaţiunile politice din Moldova. Noi avem cea mai mare şansă să reuşim, pentru că avem echipă bună, solidară, bine organizată, structuri teritoriale puternice. Sunt sigur că după ce vom reuşi, ne vor urma multe alte partide, iar perspectiva asta mă mobilizează şi mai tare”, a scris  Plahotniuc.