Republica Moldova va primi, pentru doi ani, câte un lot gratuit de vaccinuri împotriva virusului papiloma uman (HPV), care va permite prevenirea cancerului de col uterin. Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI) a acceptat cererea depusă în acest sens de Ministerul Sănătății. Astfel, aproximativ 15.000 de fetițe, cu vârsta de 10 ani, vor fi vaccinate gratuit pe parcursul anilor 2017-2018 împotriva virusului HPV.

Cursul de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin la un interval de 6 luni. Vaccinarea protejează în mod sigur de infectarea cu virusul papiloma uman (HPV), responsabil de provocarea cancerului de col uterin, care este o problemă majoră de sănătate atât în țara noastră, cât și la nivel mondial.

Vaccinul dat este utilizat în 67 de țări, inclusiv 28 de state din regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Conform cererii înaintate la GAVI, deja în 2019-2025, statul va achiziționa acest vaccin la un preț redus, prin intermediul UNICEF.

Menționăm că aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt provocate de infecții cu tulpini ale virusului HPV. Acesta determină apariția negilor genitali și anomalii celulare la nivelul colului uterin. Virusul se poate transmite pe cale sexuală și afectează numai persoanele de sex feminin, bărbații fiind doar purtători.

Această maladie nu prezintă inițial simptome caracteristice. Cel mai frecvent boala este depistată într-un stadiu avansat.

În anul 2015, în Republica Moldova au fost înregistrate cu cancer de col uterin 3914 femei, cu 290 de cazuri noi depistate. Anul trecut, din cauza acestei maladii au decedat 149 de femei.