Parlamentul este pe suta de metri în adoptarea unei decizii istorice, similare cu ratificarea Acordului de asociere, sau cu hotărârea Curții Constituționale prin care s-a revenit la alegerea șefului statului în mod direct. Este vorba de modificarea sistemului electoral și trecerea la votul mixt, decizie care este susținută de marea majoritate a populației, potrivit tuturor sondajelor realizate în ultimele luni între 60% și 80%.

Discuțiile despre necesitatea modificării sistemului electoral se poartă de ani de zile, mai ales după ce toți au înțeles că actuala modalitate de alegere a deputaților – pe liste de partid – este una coruptă și care nu reprezintă interesele alegătorilor. Din 2008, mai întâi Partidul Liberal Democrat a colectat semnături în favoarea acestui proiect, apoi mai multe formațiuni politice au introdus această schimbare în programele lor electorale. În 2013 Parlamentul chiar a votat trecerea la votul mixt, dar puțin timp mai târziu PLDM și PCRM u anulat legea.

Discuțiile au revenit în forță la începutul acestui an, după ce PDM a propus trecerea la votul uninominal, însă pentru că nu s-a ajuns la un consens în Parlament a fost aprobată ideea unui sistem mixt, în care 50 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar 51 în circumscripții uninominale. Proiectul a fost votat de 74 de deputați din 101, adică mai mult decât o majoritate constituțională.

Ideea schimbării sistemului electoral este pa larg împărtășită și de cetățeni, societatea civilă, experți, minoritățile etnice. Proiectul a fost discutat pe larg în societate, au fost organizate zeci sau chiar sute de dezbateri, astfel încât a devenit probabil cel mai discutat proiect de lege din istoria Republicii Moldova. Iar sondajele arată că populația îl susține. Astfel, potrivit ultimului sondaj de opinie, realizat de cunoscuta companie IMAS, 59% din populație sunt ferm convinși că modificarea sistemului electoral este necesară. Doar o treime din populație susține menținerea actualului sistem .

În plus, marea majoritate a cetățenilor – peste 60% consideră că modificarea sistemului electoral este dreptul suveran al Republicii Moldova și nu trebuie să fie influențat din exterior. Oamenii critică și protestele organizate de câteva partide politice de opoziție și unii reprezentanți ai societății civile împotriva votului mixt. Doar o pătrime din populație are părere pozitivă față e protestele ONG-urilor împotriva introducerii sistemului mixt.

În același timp, aproape jumătate din respondenți (peste 40%) au declarat că au o părere negativă față de acestea, iar 24% – neutră. În același timp, 70% din populație sunt deciși să nu participe la eventuale proteste dacă va fi modificat sistemul electoral și doar unul din patru cetățeni și-au declarat disponibilitatea de a participa la astfel de manifestații. Sondajul mai arată că majoritatea covârșitoare a cetățenilor nu are încredere în societatea civilă. Astfel, 74% dintre respondenți au declarat că au puțină încredere sau deloc în ONG-uri și doar 17% au încredere în astfel de organizații.