Parlamentul a aprobat joi, 17 noiembrie, două împrumuturi de stat de la Fondul Monetar Internaţional, unul în mărime de aproape 44 de milioane de dolari şi celălalt de circa 59 de milioane de dolari. Banii urmează a fi utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetar de stat, transmite IPN.

Ministru finanţelor, Octavian Armaşu, a declarat că cele două împrumuturi urmează a fi acordate prin intermediul a două mecanisme de finanţare. Astfel, primul credit va fi acordat prin intermediul mecanismului de finanţare extinsă (EFF) al FMI. Acesta constituie 31 400 000 de Drepturi Speciale de Tragere (DST), un Dre pt Special de Tragere fiind echivalent cu 1,4 dolari. Dobânda aplicată pentru împrumutul dat va fi egală cu rata de bază la DST.

Potrivit ministrului, se va aplica un comision de angajament egal cu 0,15% anual şi taxa de deservire egală cu 0,5% anual. În cazul în care Republica Moldova se conformează planului de debursări, comisionul de angajament va fi returnat. Maturitatea împrumutului este de 10 ani.

Cel de-al doilea împrumut, care constituie 43 100 000 de DST va fi acordat prin intermediul mecanismului extins de creditare (ECF) al FMI. Dobânda aplicată împrumutului va fi egală cu 0% anual până în anul 2018, nivelul ratei de dobândă urmând a fi reexaminată de către FMI la fiecare 2 ani. Maturitatea împrumutului este de 10 ani, iar perioada de debursare este de 3 ani.

Potrivit lui Octavian Armaşu, prima tranşă în valoare de 24,2 de milioane de dolari deja a fost transferată către Banca Naţională a Moldovei şi devine disponibilă odată cu aprobarea împrumuturilor în Parlament. Banii urmează să utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetar – investiţii, cheltuieli curente, acoperirea datoriilor etc.