Mai mulți deputați italieni de centru și de dreapta au lansat joi o inițiativă pentru convocarea unui referendum prin care să se abroge legea privind legalizarea uniunilor civile între persoanele de același sex, adoptată cu o zi în urmă de legislativul de la Roma în urma insistențelor premierului Matteo Renzi, transmite AFP, citată de Agerpres.

”Nu am reușit să ne exprimăm în Parlament, nici măcar nu am putut să votăm vreun amendament. Este momentul ca strada și poporul să se pronunțe”, a declarat în fața presei deputata Eugenia Roccella, membră a partidului de centru-dreapta Idea.

Furia deputaților ce resping această lege este provocată atât de conținutul ei, cât și de hotărârea premierului de centru-stânga, Matteo Renzi, de a grăbi adoptarea actului normativ prin procedura angajării răspunderii guvernului.

Totuși, inițiativa pentru convocarea unui referendum nu suspendă aplicarea actului normativ și implementarea ei este complicată. Mai întâi este nevoie de 500.000 de semnături sau de adeziunea a cinci consilii regionale, apoi de acordul Curții de Casație și de cel al Curții Constituționale, iar dacă referendumul se va desfășura, pentru validarea rezultatului trebuie ca rata participării la urne să fie de cel puțin 50%.