În urma acţiunilor speciale de investigaţii, desfăşurate în cadrul operaţiunii MAC-2017, angajaţii Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău au deconspirat activitatea ilegală a doi indivizi, specializaţi în comercializarea etnobotanicelor în proporţii mari. Aceştia s-au dovedit a fi cu vârstele de 20 ani şi respectiv 25 ani, domiciliaţi în Chişinău.

Conform informaţiilor acumulate de către ofiţerii de investigaţii, figuranţii ar fi realizat substanţe narcotice în pachete sigilate doar consumatorilor de încredere. Activitatea criminală a acestora a fost monitorizată şi documentată de aproximativ două săptămâni, perioadă în care poliţiştii au acumulat probe suficiente, pentru a demonstra complicitatea lor în acest caz.

Astfel, la domiciliile lor au fost petrecute percheziţii autorizate, unde s-au depistat substanţe vegetale împachetate, asemănătoare etnobotanicelor. Iar în timpul reţinerilor poliţiştii au depistat asupra lor pacheţele cu droguri pregătite pentru realizări. Preliminar, indivizii şi-ar fi recunoscut complicitatea în realizarea ilegală a substanţelor interzise, care au fost sigilate şi expediate la Centrul tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al IGP.

În dependenţă de rezultatele expertizei, suspecţii riscă să fie cercetaţi penal pentru circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare şi pedepsiţi cu privarea de libertate pe un termen de la 7 ani până la 15 ani de închisoare.