Începând de ieri, angajații Serviciului Vamal din Moldova vor trece procedura de atestare, care va dura două luni. Modul de desfăşurare a procesului respectiv şi activitatea Comisiei de atestare sunt prevăzute în Regulamentul cu privire la atestarea colaboratorilor vamali, comunică 24h.MD.

Măsura a fost anunțată în data de 13 mai. Conform prevederilor, atestarea angajaților vamali, cu excepţia celor care fac parte din efectivul de comandă suprem, se efectuează, de regulă, o dată la doi ani sau cel puţin o dată la patru ani, procedură care nu a fost respectată pe parcursul unei perioade îndelungate de timp.

Potrivit datelor deținute, circa 24% din angajați nu au fost niciodată supuși atestării, iar alți 49% au fost atestați doar o singură dată, la încadrarea în funcție.

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a reiterat necesitatea organizării acestui exercițiu, care este impus de legislația în vigoare și care urmează  a fi efectuat cu regularitate.

Totodată, Vitalie Vrabie le-a solicitat membrilor Comisiei să asigure corectitudinea și obiectivitatea procesului demarat, astfel încât în noua structură să se regăsească doar acei angajați care corespund exigențelor înaintate.

Deciziile finale ale Comisiei de atestare vor fi adoptate în urma examinării criteriilor de eligibilitate stabilite în fișa de atestare, precum corespunderea cu cerințele pentru funcția exercitată, respectarea disciplinei de muncă și prestația în cadrul interviului.