Politologul Dionis Cenușă o contrazice pe șefa statului, Maia Sandu. Acesta a scris într-o postare pe Facebook, că reformele din Republica Moldova sau situația cu justiția nu pot să împiedice România și COVAX să transporte vaccinurile către Moldova.

“Dacă era vreo corelație, atunci România nu ar fi anunțat că trimite vaccinuri în luna martie. Cu alte cuvinte, faptul că nu ajung vaccinurile oferite de donatori ține strict de donatori nu de Moldova, care este pregătită sa le recepționeze și respectiv inoculeze”, spune Cenușă.

Totodată, Cenușă atrage atenția că din cauza blocajului politic, Moldova rămâne restanțieră la capitolul vaccinare.

“Amintesc că UE a vaccinat în 2 luni circa 6% din populația de sub 500 milioane. Între timp, virusul mutează și accelerează răspândirea. În Moldova, se înregistrează noi recorduri la cazuri de infecții, iar țara este blocată din cauza neimplementării deciziilor Curții Constituționale. Setăm corect prioritățile, deblocăm impasul politic, toate părțile vizate încetează manipularea opiniei publice, iar partenerii externi se implică în facilitarea dialogului politic pentru a depăși criza. Inacțiunile agravează situația din țară și stimulează populismul, care este toxic pentru procesele democratice și parcursul european al țării”, a conchis politologul.