Consiliul Superior al Magistraturii nu a acceptat sesizarea Procurorului General interimar de eliberare a acordului pentru pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a unui judecător din cadrul Judecătoriei Buiucani, comunică 24h.MD cu referire la Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

În acest context, procurorul General interimar, Eduard Harunjen a solicitat ieri acordul pentru pornirea urmăririi penale într-un caz în care acţiunile respectivului magistrat ar întruni elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art.307 Cod penal – pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii.

Potrivit materialelor procesului penal, în luna martie 2016, respectivul magistrat a respins demersul Procuraturii Anticorupţie privind aplicarea, în privinţa fostului Preşedinte al Comitetului de creditare ai BC “Banca de Economii” SA, a măsurii preventive – arestul preventiv pentru 30 de zile.

Prin urmare, judecătorul a admis cererea avocaţilor privind revocarea măsurii preventive – arestul preventiv, cu eliberarea imediată a inculpatului din sala de judecată, chiar dacă termenul de arest preventiv, aplicat anterior în privinţa acestuia, nu expiraseră.

Mai mult ca atât, magistratul a aplicat o normă de procedură, care nu putea fi aplicată în speţă deoarece reglemetează o altă etapă a procesului.

De notat că, acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care, Procuratura Anticorupţie trimisese în judecată al zecelea dosar de învinuire a fostului Preşedinte al Comitetului de creditare al BEM, acuzat că, de comun cu alţi patru foşti membri ai Comitetului au acordat credite neperformante în sumă de 244 milioane lei.

Încheierea judecătorului a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Chişinău, care a apreciat drept ilegală soluţia adoptată de instanţa de fond, care a omis să-şi argumenteze poziţia în fapt şi în drept.

Circumstanţele faptice, constatate de procurori, precum şi probele administrate au conturat  o bănuială rezonabilă privind comiterea de către respectivul judecător a infracţiunii sus-enunţate, nefiind stabilite careva circumstanţe ce ar exclude pornirea urmăririi penale.

Pe durata ultimilor doi ani, acesta este al nouălea magistrat care scapă de urmărire penală, după ce CSM respinge demersul Procurorului General la eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale pentru comiterea unor astfel de infracţiuni  şi anume – pronunţarea cu bună-ştiinţă a unor decizii contrare legii.