Timp de trei luni, ofițerii Direcţiei Combaterea Fraudelor Economice a Inspectoratului Național de Investigații au documentat mai multe  scheme ilicite de falsificare şi punere în circulaţie a polițelor de asigurare de tip „Carte Verde”.

Astfel, doi bărbați cu vîrste de 42 și 50 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău sînt cercetați în libertate pentru perfectarea şi comercializarea polițelor de asigurare de tip „Carte Verde” pentru automobile înmatriculate în Lituania, Bulgaria şi Moldova

În cadrul măsurilor şi acţiunilor efectuate de ofițerii de investigații în comun cu Direcția Generală Urmărire Penală a IGP şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale s-a stabilit că suspecții își desfășurau activitatea de aproximativ  jumătate de an. Polițele de tip „Carte Verde” erau vîndute de suspecți cu 35 de euro fiecare.

Ca urmare a efectuării percheziţiei la domiciliile suspecților, au fost depistate şi ridicate blancuri, procuri, contracte, iar în calculatorul persoanelor au fost stabilite amprentele unor ştampile din Bulgaria, Lituania precum și poliţe completate.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 361 alin. (2) Cod penal al RM. Conform legislației în vigoarele persoanele culpabile de „Confecţionarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false” se pedepsește  cu amendă în mărime de la 10 000 la 30 000 lei sau cu închisoare de pînă la 5 ani.

Actualmente, se întreprind un şir de măsuri speciale de investigaţii şi acţiuni de urmărire penală în vederea identificării, contracarării şi combaterii schemelor şi infracţiunilor de acest gen.