Invitații emisiunii Fabrika de la Publika TV, au declarat aseară, că cel mai probabil, în turul doi, se vor confrunta liderul Socialiștilor, Igor Dodon cu președintele Partidului Democrat, Marian Lupu. Și asta pentru că la cel din urmă se observă o creștere de rating și o sustinere mai activă din partea populatiei, spun expertii.

Analistul politic, Victor Gurău, s-a declarat ferm convins că în turul doi se vor bate Igor Dodon și Marian Lupu. „Nu sunt factori la momentul actual care ar da posibilitatea ca noi să vorbim despre ieșirea în turul doi a Maiei Sandu, ieșirea în turul 2 a lui Dmitrii Ciubașenco, ori în ultimă instanță a unui candidat surpriză” a spus analistul.

Totodată, Gurău a declarat că în realitate, ratingul lui Marian Lupu este mult mai înalt decât cel pe care îl redau sociologii. „De obicei, din practica mea nu prea mică, guvernarea întotdeauna este taxată în sondajele sociologice. Și această marjă este undeva de de 5-7 %. De ce ? Pentru că există percepția emoțională a cetățeanului, într-o societate cu un grad ridicat protestatar, să te expui deschis că susții guvernarea”.

La rândul său, jurnalistul Victor Nichituș a explicat creșterea de imagine a lui Marian Lupu prin efortul și munca depusă de Guvernul Filip din ultima perioadă.

În cele din urmă, Cristi Tabără a spus că lucrurile, de fapt, stau foarte simplu. Oamenii vor alege în functie de orientarea externă a candidatilor.

„Dacă stai și simplifici lucrurile și te uiți să vezi dintre provestici care par serioși: Maia Sandu sau Andrei Năstase? Nu prea. S-a văzut că nu beneficiază de această susținere. Marian Lupu, da. Te uiți către estici, care declară apropierea de Moscova. Care dintre ei pare cel mai serios susținut. Până la urmă Igor Dodon. În consecință, simplificând lucrurile, ajungem la concluzia că va fi Lupu contra Dodon” a conchis Cristi Tabară.