Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a avut o ședință de lucru la Uniunea Transportatorilor și Drumarilor din Republica Moldova. Acolo au fost discutate cele mai actuale probleme pe care le întâmpină transportatorii de mărfuri dar și pasageri.

Unul din subiectele abordate în cadrul ședinței a fost legat de oferirea autorizațiilor pentru Ucraina și Federația Rusă. Ministrul, Iurie Chirinciuc a declarat că negocierile de liberalizare a transporturilor dintre Republica Moldova, dar și Ucraina sunt pe ultima sută de metri. Cel târziu în trimestrul II al anului viitor ar trebui ca Acordul de liberalizare să intre în vigoare. În 2016, Ucraina a eliberat 63 de mii de autorizații pentru transportatorii din Republica Moldova. Jumătate din aceste autorizații au fost utilizate de transportatorii de cereale, care le-au dus în Portul din Reni. În acest context, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Iurie Chirinciuc a declarat că Portul Internațional Giurgiulești ar trebui să intervină pentru a facilita lucrul transportatorilor, iar cerealele să fie transportate în Ucraina pe cale maritimă

Un alt subiect abordat este eliberarea autorizațiilor pentru Federația Rusă. Aici, Iurie Chirinciuc le-a spus reprezentanților transportatorilor că se duc negocieri între partea moldovenească, dar și cea rusă pentru a semna Acordul bilateral de eliberare a autorizațiilor. Până acum, cele două părți au convenit să elibereze câte 75 de mii de autorizații bilaterale și de tranzit, iar 750 de autorizații pentru țara terță.

Vestea bună dată de Iurie Chirinciuc transportatorilor este că din anul 2017 autorizațiile BSEC vor fi eliberate gratis și că tot din anul viitor va fi disponibil serviciul E-autorizare. Astfel, transportatorii vor putea obține actele necesare fără a mai pierde timp așteptând la ghișee. Astfel va fi exclus factorul uman la eliberarea acestor certificate și evitarea eventualelor cazuri de corupție.

Cât privește liberalizarea circulației cu statele membre ale Uniunii Europene, până la sfârșitul acestui an urmează să fie ratificat de Senatul Italiei, Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri și pasageri.

Transportatorii au avut o doleanță ca să fie întocmite Acorduri bilaterale cu Grecia, Albania, dar și Iran, dar și alte țări pentru a le fi facilitată activitatea. La ședință au fost prezenți și reprezentanții Agenției Naționale Transport Auto, dar și șeful Direcției Transport Rutier din cadrul MTID, Gheorghe Ambrosi, care au răspuns la toate întrebările transportatorilor.

La final, Iurie Chirinciuc a salutat inițiativa Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Republica Moldova de a organiza această ședință de lucru și a spus că astfel de întâlniri trebuie să aibă loc cât mai des.