Cetățenii vor schimbarea sistemului actual de vot. 61 la sută se pronunță pentru schimbarea sistemului de vot, în timp ce doar 29 la sută se pronunță pentru menținerea actualului. Așa arată cel mai mare sondaj de opinie făcut vreodată în Moldova, pe un eșantion de 12 332 de subiecți, cu o marjă de eroare de doar 0,8 la sută, realizat de o prestigioasa companie americană Lake Research Partners.

Când au fost întrebați direct cum trebuie modificat sistemul electoral, cei mai mulți – 40% au adoptat pentru sistemul uninominal, iar 17% pentru sistemul mixt. Adică există o majoritate clar de a merge în această direcție, au menționat autorii studiului. Doar 35 la sută vor sistemul actual de vot.

sondaj1

De altfel, 81% din respondenți au declarat că legislația electorală necesită schimbări substanțiale.

O majoritate covârșitoare s-a pronunțat pentru reducerea numărului de partide, micșorarea numărului de deputați, reducerea imunității parlamentare, precum și dreptul ca cetățenii să poată retrage mandatele deputaților (76%). Totodată, cetățenii continuă sa vrea și alegerea președintelui prin vot direct- 95%.

Reamintim că parlamentul a votat în prima lectură, cu o majoritate largă de 74 de voturi, un proiect de compromis între votul uninominal și cel mixt, iar varianta comasată presupune schimbarea sistemului actual de vot pe liste în votarea directă a deputaților pentru minim jumătate din locurile viitorului parlament. Cu toate că sondajul arată clar dorința cetățenilor de a vota direct deputații, câteva partide din opoziție și câteva ong-uri au încercat timp de mai multe zile să facă proteste îndreptate împotriva voinței cetățenilor de a vota direct deputații, protestele însa au eșuat, la ele fiind prezenți in mare parte doar reprezentanții celor care le-au organizat.