La data de 18 decembrie 2016 curent, la Chișinău, a avut loc o nouă rundă de discuții moldo-austriece în domeniul managementului integrat al frontierei. La discuții au participat șeful Departamentului Poliției de Frontieră al MAI, Fredolin Lecari, directorul adjunct al Poliției Federale a Austriei, Johann Bezdeka, precum și ofițerul de legătură al Poliției Federale din Austria, Rudolf Kirisits.

În cadrul întrevederii, au fost discutate aspecte actuale ce țin de provocările la frontieră, criminalitatea transfrontalieră, precum și pașii concreți întreprinși de Poliția de Frontieră de securizare a frontierelor la cel mai înalt nivel.

De asemenea, formatul întrevederii a fost unul propice pentru a identifica unele proiecte comune și anume a fost discutată posibilitatea desfășurării unor vizite în aeroporturile din Austria în scopul preluării experienței în ceea ce privește securitatea aeronautică. Conducerea PF a menționat faptul că Austria este acea țară care ne-ar putea susține la identificarea și evaluarea riscurilor privind securitatea aeroportuară, în conformitate cu reglementările naționale, internaționale și ale Uniunii Europene.

”Suntem deschiși și vrem să valorificăm expertiza și competențele profesionale, aceasta fiind una dintre prioritățile mele pe perioada mandatului. Depinde de noi cât de mult vrem să evoluăm și să ne dezvoltăm capacitatea administrativă de îmbunătăţire a securității în punctele de trecere a frontierei de stat. Orice sugestie este binevenită și vă mulțumim anticipat pentru sprijin în ceea ce ține de securitatea la frontieră”, a declarat domnul Fredolin Lecari.

La rândul său, domnul Johann Bezdeka s-a arătat mulțumit de colaborarea cu Poliția de Frontieră din R. Moldova și a declarat că țara pe care o reprezintă este deschisă pentru cooperare permanentă, deschisă și eficientă.

”Austria este deschisă dialogului bilateral, de aceea este foarte bine când există contacte între țări și pot face schimb de informații. Sper că vom avea o bună colaborare, bazată pe dinamizarea şi aprofundarea interacţiunii cu R. Moldova”, a menționat domnul Johann Bezdeka.

Cooperarea moldo-austriacă în domeniul de frontieră are loc în baza Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federal al Austriei cu privire la colaborarea în domeniul combaterii criminalității, semnat la 25 septembrie 2010, la Chișinău.