Modificările la legea privind cetățenia, care prevăd acordarea pașaportului moldovenesc în schimbul investițiilor de 250 de mii de euro, sunt o șansă reală pentru țară de atragere a unor sume de ordinul miliardelor în economia Moldovei. O spune deputatul Sergiu Sîrbu. Potrivit lui, este vorba despre o practică obișnuită pentru multe țări, inclusiv din Uniunea Europeană, iar Moldova trebuie să valorifice poziționarea sa geografică și posibilitatea circulației fără vize în spațiul comunitar pentru atragerea investițiilor.

”Solicitanții de cetățenie în schimbul investițiilor vor fi selectați minuțios, va exista o comisie specială la Guvern, care va verifica proveniența banilor, va verifica persoanele dornice să obțină pașaport moldovenesc”, a explicat parlamentarul. Legea prevede că vor putea obține cetățenia țării noastre cel mult 5 mii de oameni, dar la modul real, numărul lor va fi de aproximativ o mie. Acești oameni vor veni cu investiții în sectorul imobiliar din țară, în infrastructură, sectoare cu potențial mare de dezvoltare, mai spune Sergiu Sîrbu.

”Este vorba despre investiții de miliarde, care vor genera mii de noi locuri de muncă. Iar acest lucru înseamnă mai multe impozite din care să fie majorate pensiile și salariile”, explică deputatul. Potrivit lui, o inițiativă similară este în proces de definitivare și în Ucraina care, ca și Moldova, a obținut regim fără vize cu Uniunea Europeană.

Expertul economic Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piață, consideră că principalii beneficiari ai programului de cetățenie pentru investiții vor fi străinii care deja investesc în țara noastră. ”Mai degrabă, este o formă de naturalizare a persoanelor care deja au făcut investiții efective în economia R.Moldova, au plătit taxe, sunt contribuabili și beneficiază de această formă de apreciere emoțională”, spune expertul. Acesta subliniază că utilizarea acestei scheme pentru spălarea banilor este un lucru absolut absurd. ”Mai degrabă, persoanele cu rea intenție fug de oficializarea identității sale”.

Potrivit modificărilor la legea despre cetățenie, intrate în vigoare, străinii disponibili să verse o contribuţie nerambursabilă de cel puţin 100 de mii euro în Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă sau să efectueze și să mențină în decurs de cinci ani o investiție de minim 250 de mii de euro, vor putea cere cetățenia țării noastre. Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a explicat că este vorba despre o practică răspândită în toată lumea.

Programe rapide de obținere a cetățeniei au Spania, Portugalia, Cipru și Grecia. În schimbul achiziției unor proprietăți imobiliare, a căror valoare este de cel puțin 500 de mii de euro în cazul Spaniei și de 250 de mii de euro, cerința Greciei, sunt oferite așa-numitele ”vize de aur”. Măsurile au drept scop atragerea resurselor umane valoroase, capabile să contribuie la dezvoltarea economică a țărilor date.

De exemplu, doar Portugalia, în mai puțin de 2 ani de la lansarea în 2012 a programului de obținere rapidă a cetățeniei a atras investiții de aproximativ 400 de milioane de euro. În Malta funcționează un program prin care oricine poate deveni cetățean cu drepturi depline al Uniunii Europene pentru suma de 650 de mii de euro. În același scop, Irlanda le cere solicitanților 500 de mii de euro și a redus, recent, suma de două ori. În schimbul acestor bani, străinul obține permis de ședere, iar cinci ani mai târziu – pașaport. Ofertă bună are și Letonia, unde permisul de ședere pe cinci ani poate fi obținut cu doar 70 de mii de euro. Solicitanții obțin și acces la spațiul Schengen. Bulgaria acorda drepturi depline de cetățenie pentru 500 de mii de dolari.