În situația politică actuală, analiștii vorbesc despre necesitatea politicienilor de a manifesta maturitate politică și de a aplica strategii de lungă durată, bazate pe necesitățile oamenilor și nu pe interesele proprii. Ian Lisnevschi și Dionis Cenușă și-au expus punctul de vedere aseară în cadrul emisiunii ”Moldova în Direct”.

Cauza crizei politice care durează de peste zece ani o constituie lipsa strategiilor de lungă durată a politicienilor care nimeresc în propriile capcane. Apoi, urmând firul logic, actorii politici uită de promisiunile electorale și își apără interesele proprii sau pe cele de partid, spune expertul politic Ian Lisnevschi.

„Mulți politicieni nu au o strategie de lungă durată, nu au un plan clar cum să ajungă la guvernare, cum să guverneze și cum să obțină rezultate sau să îndeplinească promisiuni. În campania electorală s-a promis atâtea, încât unii vor mai repede alegeri anticipate. Pentru că cu cât mai departe vor fi parlamentarele, cu atât mai mare va fi dezamăgirea electoratului său. Este un lucru logic și se întâmplă cu fiecare politician. De aceea, Maia Sandu în loc să apere instituția prezidențială sau interesele cetățenilor, apără interesele partidului. Și a avut posibilitatea să fie altfel, să se consulte cu partide, să vină cu un candidat mai experimentat pe care nimeni să nu îl poată refuza. Cine a încurcat PAS-ului să ducă negocieri inclusiv peste hotare, să propună un cabinet de miniștri puternic, independent?”, a spus analistul.

De aceeași părere este și politologul Dionis Cenușă, care pune la îndoială perspectivele noului Parlament și menționează că din lipsă de strategie Maia Sandu cade în capcana propriilor promisiuni.

„Eu am foarte multe suspiciuni legate de perspectivele pe care le poate avea viitorul Parlament, dar înțeleg totodată situația în care se află Maia Sandu, care a promis electoratului său că va curăți Legislativul. De aceea, ea este în capcana propriilor promisiuni făcute electoratului și trece cu vederea alte riscuri care planează asupra sa. Aceste riscuri fiind interpretările Constituției și situația în care se află R.Moldova. Iată de ce trebuie dialog și aplicată o gândire strategică pe 4-8 ani. Când vom avea partide care gândesc în acest fel, pe termen lung, vom avea și alte decizii politice. La moment se merge foarte mult pe sinergii și nu se ia în calcul specificul electoratului”, afirmă Cenușă.