În mesajul adresat participanților la forum, Pavel Filip a menționat meritul pe care îl are diaspora în dezvoltarea economică a Republicii Moldova, în special prin remitențele financiare trimise de peste hotarele țării.

„Modelul economic bazat pe consum și importuri, după care am trăit până acum, ne-a permis să supraviețuim, dar cert este că acest model nu este unul durabil și în baza lui nu poți obține o dezvoltare sustenabilă. Noi, cei de la guvernare, ne dorim să schimbăm paradigma – să nu ne bazăm pe consum și import, ci mai mult pe investiții și export”, a declarat Pavel Filip.

Șeful Guvernului a vorbit despre măsurile întreprinse de autorități în acest an pentru a asigura un mediu de afaceri atractiv, inclusiv pentru investițiile venite de la conaționalii noștri care activează peste hotare şi doresc să-şi extindă afacerea în Republica Moldova. În acest sens, Pavel Filip s-a referit la relansarea Programului PARE 1+1, menit să susțină investițiile migranților moldoveni în afaceri în Moldova.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Forumul de Afaceri al Diasporei a reunit oameni de afaceri originari din Republica Moldova stabiliți peste hotare în mai bine de 25 de țări, oficiali, precum și reprezentanți ai mediului privat din țară.

Evenimentul este organizat sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, de Biroul pentru Relații cu Diaspora, cu susținerea organizației Internaționale pentru Migrație, misiunea în Moldova a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Societatea Germană pentru Cooperare Internațională.