Peste 35 de companii au prezentat sute de vinuri selecte – roşii, de desert şi spumante – în cadrul Vernisajului Vinului, desfăşurat joi, 15 decembrie, la Palatul Republicii. Cea de-a XI-a ediţie a avut loc într-o atmosferă artistică, cu decoraţiuni teatrale, sculpturi vii, mimi şi jonglori, pe notele „Spărgătorului de nuci”, potrivit IPN.

Vizitatorii au primit câte un pahar cu logo-ul „Wine of Moldova”, pentru a descoperi şi a savura corect nuanţele de gust şi aromă ale vinurilor bune, precum şi o broşură de degustare cu vinurile vernisate. În plus, vizitatorii au avut posibilitatea să procure direct de la producători vinuri la preţuri speciale, dar şi să participe la concursuri cu premii.

Directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Gheorghe Arpentin, a menţionat că Palatul Republicii a fost transformat într-o adevărată vitrină a vinurilor autentice şi de calitate.

„Voi, stimaţi producători, purtaţi faima ţării noastre vitivinicole, contribuiţi la formarea bogăţiilor naţionale şi sunteţi un sector important în crearea locurilor de muncă”, a notat Arpentin.

Prezent la eveniment, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Eduard Grama, a declarat că vernisajul este un eveniment care promovează consumul vinurilor de calitate. Ministrul a îndemnat vizitatorii să savureze din vinuri şi să le promoveze calitatea, care în fiecare an este înaltă.

Vernisajul Vinului îşi propune ca obiectiv stimularea pieţei interne a vinurilor de calitate produse în Moldova, creşterea culturii de consum a vinului de calitate, precum şi oferirea unei platforme de comunicare între vinificatori şi consumatori, unde se lansează noi produse şi trenduri de consum.

Vernisajul este desfăşurat de Oficiului Naţional al Viei şi Vinului şi Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri, cu susţinerea Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova. Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în 2011 şi are loc în mod tradiţional de 2 ori pe an, în ediţii de primăvară şi de iarnă.