Aproximativ 683 de arme de foc, dintre care 511 pentru încălcarea regulilor de deținere, 92 deținute ilegal și alte 70 predate benevol, 1757 de muniții de diferit calibru și 19 grenade au fost confiscate de angajații Inspectoratului General al Poliției, de la începutul anului, comunică 24h.MD.

Pe parcursul ultimelor cinci luni, au fost întocmite procese-verbale pe numele a 794 de persoane, suma amenzilor aplicate constituind 162 300 de lei. În același timp au fost retrase 168 de permise de port-armă.

Cele mai recente confiscări s-au produs în raionul Fălești și Călărași.

Angajații Serviciului Supraveghere Armament și Activități Licențiate ai IP Fălești, au efectuat, la 8 iunie, o percheziție autorizată la locuința unei persoane  din  sat. Pîrlița,  suspectată de deținere ilegală de bunuri.

Aici, polițiștii au  ridicat o armă de foc de model „Toz 54”, cal- 16 mm,  cu două țevi orizontale deținută ilegal, 21 cartușe cal -7.62 x 88 mm  de la armă  SKS și 28 de cartușe oarbe cal. 5.45mm. Conform datelor din Registru de Stat arma nu se află la evidență ca obiect marcat și persoana suspectă nu este posesor de arme de foc.

De asemenea, polițiștii de la Călărași au ridicat de la domiciliul unui bărbat din Țibirica, raionul Călărași o armă cu țeavă lisă, retezată (modificată artizanal),  trei cartușe pentru țeava ghintuită, precum și cartușe de diferit calibru.

Audiat de polițiști, bărbatul a declarat că acum patru ani, afînduse în Italia a procurat arma de la un bărbat.

Munițiile au fost ridicate  pentru efectuarea expertizei balistice, iar cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și luarea unei decizii legale.

În prezent, la evidența poliției se află 56 146 de persoane fizice care dețin 69 494   arme de foc.

Reiterăm, persoana care predă de bună voie arma de foc sau muniţiile pe care le deţine, fără autorizaţia corespunzătoare, este liberată de răspunderea penală.