Promo-LEX a prezentat concluziile observatorilor la capitolul finanțării campaniei electorale pentru alegerea Președintelui Republicii Moldova 2016 și o analiză comparată a potențialului cadrului legal de a combate corupția politică în țările Parteneriatului Estic

Asociația Promo-LEX a desfășurat luni, 28 noiembrie 2016, atelierul de lucru cu tematica finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale. Raportul scoate în evidență că, 11 concurenți electorali, potrivit constatărilor MOA Promo-LEX, au omis reflectarea exhaustivă a cheltuielilor efectuate pe parcursul campaniei electorale. Studiul acoperă perioada electorală cuprinsă între 25 august 2016 – 13 noiembrie 2016.

Analiza efectuată de Misiunea Promo-LEX a veniturilor grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali în perioada electorală arată că, veniturile acumulate în conturile cu mențiunile „Destinat Grupului de Inițiativă” au constituit – 1 160 427 lei și “Fond Electoral” – 59 426 475 lei. Cea mai mare parte a contribuțiilor acumulate de grupurile de inițiativă a fost din partea persoanelor juridice – 46,58%, persoanele fizice au contribuit în mărime de 41,49%, iar 4,66% le-au constituit donațiile materiale.

În același timp, Promo-LEX a estimat că, cel puțin 7 627 223 lei nu au fost reflectați în rapoartele financiare ale 11 concurenți electorali. Conform estimărilor observatorilor, dintre concurenții electorali care n-au reflectat cei mai mulți bani în rapoartele financiare s-au remarcat Igor Dodon, Marian Lupu și Dumitru Ciubașenco. Estimările cheltuielilor acestor actori electorali ating mai mult de un milion de lei fiecare.

Ponderea cea mai mare de completare a plafoanelor maxime stabilite de CEC a fost de 82,77%, din partea grupului de inițiativă în susținerea lui Dumitru Ciubașenco (PPPN) și de 36,86% din partea CE Marian Lupu (PDM), care ulterior s-a retras din cursa electorală. Grupurile de inițiativă în susținerea lui Mihai Ghimpu/PL, C.I. Tudor Tarlev, C.I. Maia Laguta, Vitalia Pavlicenco/PNL, Ana Guțu, C.I. Geta Savițcaia, C.I. Ion Dron) și 1 CE (C.I. Maia Laguta) au declarat că nu au efectuat cheltuieli în perioadele vizate.

 

În concluzie, Misiunea Promo-LEX a remarcat mai multe nereguli în privința raportării financiare atât a grupurilor de inițiativă, cât și a concurenților, care nu au fost luate în vizor de subiecții electorali, fie în vederea aplicării sancțiunilor corespunzătoare, fie pentru a fi depuse contestații.