Rezultatele obținute de Guvernul Moldovei au fost apreciate înalt de către FMI. Astfel, după ce Guvernul a aprobat mai multe decizii necesare în contextul negocierilor cu Fondul Monetar Internațional, Republica Moldova așteaptă decizia FMI în urma ședinței boardului care va avea loc la 7 noiembrie. Declarații în acest sens au fost făcute la emisiunea „Moldova în direct” de către ministrul economiei Octavian Calmâc, cel care a fost negociatorul-șef din partea Moldovei, ministrul Finanțelor Octavian Armașu și guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea.

Sergiu Cioclea a confirmat anunțul făcut luni de BNM că decizia privind semnarea Acordului cu Republica Moldova va fi examinată pe 7 noiembrie. „Am verificat cu directoratul executiv care este data fixată de Consiliul executiv. La această dată (7 noiembrie n.red) va fi prezentată cererea pentru discuții. Implicit, toate acțiunile preliminare au fost completate. Avem multe acțiuni prealabile incluse în angajamentul nostru”, a precizat Cioclea.

Oficialii nu au dezvăluit toate condițiile discutate cu FMI menționând că acest lucru va fi posibil doar după 7 noiembrie, așa cum o cer practicile diplomatice internaționale. Totuși, ei au menționat că din hotărârile aprobate în ultimul timp de guvern pot fi spicuite precondițiile FMI.

Este important că s-a ajuns la această etapă, a menționat Octavian Calmâc. ”Pentru noi e important că rezultatele noastre au fost apreciate înalt”, a declarat el.

Oficialii au mai arătat că informațiile despre amânarea semnării acordului nu au fost adevărate și au fost vehiculate în contextul electoral din Republica Moldova.

Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional se va reuni, pe data de 7 noiembrie, pentru a discuta solicitarea programului de finanțare a reformelor din Republica Moldova, pe o perioadă de trei ani. Aranjamentul financiar prevede accesul la finanțare de aproximativ 182,7 milioane dolari SUA.