Un nou mecanism de salarizare a personalului medical a fost prezentat azi, la ședința Colegiului Ministerului Sănătății. Astfel, în urma aplicării acestuia, salariile medicilor și ale celorlalţi lucrători din sistemul sanitar ar putea crește, în medie, cu 20 la sută, iar al tinerilor specialiști cu peste 50 la sută.

Prin această reglementare, Ministerul Sănătăţii doreşte să excludă inegalitatea dintre tinerii specialiști și medicii cu o vechime mai mare în muncă. Autorii proiectului consideră că acest mecanism îi va determina pe tinerii specialiști să rămână să muncească în ţară.

Potrivit statisticilor, anul trecut, din 350 de absolvenți ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”, doar 151 s-au angajat în domeniul sănătăţii.

În prezent, medicii rezidenți beneficiază lunar de bursă în valoare de o mie de lei și un salariu de 1700 de lei, iar după absolvire rămân doar cu leafa.

Precizăm că documentul care prevede noul mecanism de salarizare va fi propus spre aprobare Guvernului, pe parcursul lunii iunie.