Trei evenimente astronomice au loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, fiind vizibile în Europa, Africa, vestul Asiei, America de Nord şi estul Americii de Sud.

Este vorba despre ”Luna de zăpadă”, eclipsă de lună şi apariţia ”Cometei de Anul Nou”, notează space.com citată de libertatea.ro.

Luna de zăpadă

Fiecare lună plină are câte o denumire, iar cea din februarie a fost numită “luna de zăpadă”, ca urmare a perioadei în care are loc, influențată de căderi masive de zăpadă. Anul acesta, luna de zăpadă are loc în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Eclipsă de lună

În această noapte, are loc și o eclipsă de lună, care va fi vizibilă de pe mai mult de patru continente. Mai precis, la zece minute după ce luna plină va răsări, ea va intra în penumbră pentru patru ore.

Noah Petro, cercetător al NASA, a declarat pentru space.com că cel mai bun loc din care se poate urmări eclipsa ar fi ”de pe un vas aflat în Oceanul Atlantic”. Maximul acesteia va fi la ora României 02.34, la două ore după intrarea în penumbră. Luna va fi vizibil mai întunecată. Eclipsa de lună se va încheia la ora 04.55 (11 februarie).

Apariția unei comete

O cometă care îşi face apariţia la fiecare cinci ani şi patru luni va străbate cerul. Cometa 45P, descoperită de astronomii Minoru Honda, Antonín Mrkos şi Ľudmila Pajdušáková, în 1948, poartă numele acum de ”Cometa de Anul Nou”.