Parlamentul European va vota astăzi bugetul Uniunii pentru anul 2018. O propunere făcută de raportorul român Siegfried Mureşan ar putea fi inclusă în buget: toţi tinerii din Uniunea Europeană care împlinesc 18 ani ar putea primi bilete de tren gratuit timp de o lună pentru a călători în tot spaţiul comunitar, scrie Digi24.ro.

Priorităţile Parlamentului European în trasarea Bugetului Uniunii pe anul viitor sunt siguranţa cetăţeanului şi crearea de noi locuri de muncă. „Ce vom face concret în primul rând pentru locuri de muncă: vom investi în infrastructură, cercetare, inovare, IMM-uri și vom sprijni tineri întreprinzători”, a spus europarlamentarul PPE Siegfried Mureșan.

Unul dintre amendamentele propuse de raportorul român prevede ca toţi cetăţenii care împlinesc 18 ani să poată beneficia, timp de o lună, de călătorii gratuite cu trenul în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Pentru a înlesni tinerilor cunoașterea statelor UE, exersarea limbilor pe care le-au învățat și statisticile arată că 64 la sută din angajatori apreciază experiența internațională a tinerilor la prima angajare”, a adăugat europarlamentarul.

Propunerea a fost apreciată şi de comisarul pentru economie Gunther Oettinger, dar şi de europarlamentari din grupurile adverse. Reprezentanţii ALDE cred însă că iniţiativa mai trebuie analizată. Popularii şi socialiştii spun că vor vota proiectul raportorului român.