Avioane de război ale coaliţiei aflate sub comanda SUA au bombardat, în noaptea de luni spre marţi, poziţii ale grupării Stat Islamic (SI) în apropiere de oraşul sirian Jarablus, de la frontiera cu Turcia, a anunţat marţi armata turcă, în timp ce forţele susţinute de către Ankara înaintează în nordul Siriei, relatează agenţia Reuters.

Două avioane A-10 au vizat şi au distrus două poziţii ale grupării Stat Islamic, a precizat armata turcă într-un comunicat, fără să ofere detalii.

Forţele susţinute de către Ankara au cucerit oraşul Jarablus de la Statul Islamic săptămâna trecută. De atunci, ele înaintează în zone aflate sub controlul miliţiilor aliate ale kurzilor, care sunt susţinute de către Washington.

Divergenţele în legătură politica privind Siria au complicat mult timp relaţiile dintre Turcia şi SUA, aliaţi în cadrul NATO.

Cu toate că este membră a coaliţiei conduse de SUA împotriva SI, Turcia este preocupată în legătură cu sprijinul Washingtonului pentru combatanţii kurzi sirieni, pe care Ankara îi consideră o extindere a militanţilor kurzi care au declanşat insurecţie în Turcia.

Statele Unite ale Americii (SUA) s-au grăbit să-i determine pe aliaţii săi aflaţi în dispută – Turcia şi miliţia kurdă YPG (Unităţile de apărare ale poporului kurd) – să-şi concentreze lupta împotriva Statului Islamic, în loc să se lupte între ei, demers ce survine după confruntările care ameninţă să afecteze strategia de război a SUA în Siria.