Schimbarea sistemului electoral și trecerea la un sistem bazat pe circumscripții uninominale devine tot mai dorită în rândul cetățenilor Republicii Moldova. Ideea de a introduce votul uninominal pentru următoarele alegeri parlamentare se bucură de susţinere largă din partea unor nume sonore din societate, dar şi de numeroase organizaţii cu autoritate. Oameni de cultură, interpreţi, sportivi, reprezentanţi ai societăţii civile vor să-și aleagă singuri deputații.

Sindicatele angajaţilor din domeniul structurilor de drept şi educaţional Sindlex consideră că trecerea la sistemul electoral majoritar pe circumscripţii uninominale va avea efecte benefice pentru viaţa politică şi socială. La fel, o serie de interpreți și artiști din Moldova spun DA votului uninominal.

Îdrăgita interpretă de muzică populară Adriana Ochişanu s-a pronunțat pentru modificarea actualului sistem electoral. Aceasta a opinat că astfel scăpăm de liste de partid, iar noi cetăţenii de rând vom avea şansa să alegem reprezentantul nostru şi să-l cunoaştem personal, „şi dacă nu se va isprăvi cu misiunea, îi vom cere socoteala”, a spus interpreta, Adriana Ochişanu.

Regizoarea Lidia Panfil crede că sistemul electoral uninominal va responsabiliza atât deputatul, cât și alegătorul. „A fost ales primul Parlament și știam exact pentru cine votez. A fost una din experiențele bune în țara noastră. Mi-ar place să știu cine servește sau deservește, ajută sau nu este departe de problemele unei societăți”, a menţionat regizoarea, Lidia Panfil.

Interpretul Nicolae Glib, fost primar al satului Pepeni din Sângerei, susține că Republica Moldova are nevoie de o schimbare, iar votul uninominal este exact ce le trebuie cetățenilor. „În Parlament dacă vin oameni de încredere și aceștia pot fi numai și numai pe care îi cunoști. De atâta, eu sunt pentru votul uninominal. Dacă nu își fac treaba atunci scuzați-mă vă rog și să vină unul care e competent și ar face față lucrurilor”, a spus interpretul, Nicolae Glib.

Zinaida Julea este de părere că noua lege va schimba clasa politică, iar în Parlament vor ajunge fețe noi. „Voi susține votul uninominal fiind sigură că se va înnoi clasa politică. Or, să nu o ia în nume de rău unii, dar chiar m-am săturat să îi văd zeci și zeci de ani în fotolii acolo în Parlament. Iar unele minți luminate, care ar putea face multe și bune pentru acest popor stau deoparte”, a menţionat interpreta de muzică populară, Zinaida Julea.

Anterior, compozitorul Eugen Doga şi interpreţii Iurie Sadovnic şi Geta Burlacu, dar și sportivii artelor marţiale, printre care judocanii Dorin Goțonoagă și Denis Vieru, au expus aceleași păreri.