Ziua Mondială de Combatere SIDA este marcată anual, la 1 decembrie, în semn de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. În Republica Moldova cu această ocazie vor avea loc mai multe activități de sensibilizare a opiniei publice, cu sloganul “Te privește! Privește pe fiecare!”. Scopul evenimentelor este de a intensifica eforturile de prevenire, testare, tratament şi îngrijiria persoanelor seropozitive.

În Republica Moldova, la sfârșitul anului 2015, au fost diagnosticate și înregistrate, în total, 10207 cazuri de HIV/SIDA. Pe parcursul primelor nouă luni ale anului curent, pentru 609 persoane a fost confirmat diagnosticul infecţia cu HIV. Dintre cei care poartă infecția HIV, 58% sunt bărbați  și 42% – femei. Îngrijorător este faptul că aproximativ 40% dintre persoanele afectate de această maladie au fost diagnosticate tardiv. Infecţia cu HIV afectează persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală.

În scopul minimizării consecințelor epidemiei HIV, anul acesta, a fost aprobat Programul naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2016-2020. Documentul se aliniază la strategia mondială 90-90-90 (identificarea şi diagnosticarea a 90% din numărul estimat de persoane infectate cu HIV,  înrolarea în tratament antiretroviral a 90% din cei diagnosticaţi şi suprimarea încărcăturii virale la 90% din cei care urmează tratamentul).

Infecţia cu HIV reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică, atât la nivel global, cât şi la nivel naţional. Conform datelor UNAIDS, 78 de milioane persoane au  fost  infectate cu HIV  și 35 milioane  au decedat de boli asociate SIDA,  de la începutul epidemiei. Totodată, pentru prima oară, numărul de cazuri de infecție HIV a depășit 2 milioane în Regiunea Europeană OMS. Doar anul 2015 a contribuit la acest număr cu peste 153.000 de cazuri noi de infecție HIV – cu 7 la sută mai multe comparativ cu anul precedent, constituind totodată și cel mai mare număr anual raportat de când s-a început evidența cazurilor în anii 1980