Comitetul Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) își exprimă indignarea față de termenul restrâns, pus la dispoziție pentru examinarea proiectului de lege privind reforma sistemului de pensii, care a fost prezentat pentru consultări publice de către Cancelaria de Stat. Mai mult, ei sunt nemulțumiți și de faptul că Guvernul n-a ținut cont de propunerile lor. Sindicaliștii susțin că vor ieși la proteste, dacă autoritățile vor continua să ignore obiecțiile și propunerile CNSM, relateaza Bizlaw.md

„Doar două zile pentru examinarea unui proiect de reformă de asemenea anvergură sunt insuficiente, fapt ce compromite principiile unui parteneriat social corect și constructiv. Consultările publice trebuie să aibă loc într-un cerc cât mai larg de cetățeni și în termeni rezonabili”, a afirmat Oleg Budza, președintele CNSM.

Potrivit sindicaliștilor, o parte dintre propunerile prezentate anterior nu au fost luate în considerație. Printre normele propuse în proiect, care nu au fost susținute de CNSM, se regăsesc: majorarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei și majorarea stagiului de cotizare, indexarea pensiilor doar în baza indicelui prețurilor de consum și doar atunci când acesta va depăși 2%, neinstituirea pensiei de bază și anularea suportului financiar pentru beneficiari.

Sindicaliștii au formulat un șir de obiecții și propuneri pentru perfecționarea legislației în acest domeniu și insistă ca acestea să fie discutate în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.

Amintim că Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a prezentat proiectul de lege privind reforma ssistemului de pensii. Printre propuneri se regăsesc: ajustarea graduală a vârstei de pensionare, atât pentru bărbați, cât și pentru femei până la vârsta de pensionare standard (pentru femei – 62 de ani și pentru bărbați – la 65 de ani), dar și instituirea unui stagiu de cotizare pentru femei de 33 de ani și pentru bărbați de 36 de ani.