„Patronatele, sindicatele și Guvernul trebuie să fie parteneri, deoarece împreună creează un sistem care are nevoie de compromisuri pentru a funcționa din partea tuturor actorilor implicați în dialog. În această formulă Guvernul are rol de arbitru, dar toți suntem aliați când trebuie să promovăm proiecte importante”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, astăzi, 26 octombrie, la conferința internațională „Pentru un dialog social eficient în Republica Moldova”.

Totodată, Andrian Candu a subliniat că parteneriatul presupune respect reciproc și capacitate de a negocia, nu neapărat confruntări publice care fac imposibil compromisul.

Președintele Parlamentului a notat câteva domenii care necesită colaborare în cadru dialogului social. În particular, Andrian Candu a vorbit despre deficitul forței de muncă calificate care împiedică dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova. El a notat anumite măsuri întreprinse de autorități ca răspuns la cererea companiilor și a pieței de muncă.

În context, Andrian Candu a anunțat că la această oră se lucrează asupra unei inițiative legislative care va permite oferirea tichetelor de masă pentru angajați. „Pachetul social privind tichetele de masă va oferi oportunitate pentru un adaos la salariu și cu beneficii pentru angajator. Proiectul urmează să fie prezentat în cel mai scurt timp pentru dezbateri publice”, a menționat Președintele Parlamentului.

Pachetul social „Tichete de masă” este o soluție inovativă pentru motivarea  salariaților, creșterea venitului lunar al acestora în condițiile în care valoarea tichetelor de masă va fi deductibilă din punct de vedere contabil. Inițiativa, care va fi în curând prezentată pentru discuții publice, vine să stimuleze consumul și sa descurajeze economia tenebră.

Printre alte problemele propuse pentru dezbateri pe platforma socială Președintele Parlamentului a menționat situația demografică din țară care afectează implicit și piața muncii. Andrian Candu s-a arătat îngrijorat de tendința negativă de reducere a populație și degradarea structurii demografice în țară, date confirmate de Raportul privind Analiza Situației Populației publicat recent de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație din Moldova (UNFPA).