Un agent economic autohton, specializat în prestarea serviciilor de tip ”Cargo”, este cercetat de către Serviciul Vamal pentru eschivarea de la achitarea integrală a plăților pentru loturile de piese auto declarate. Schema de fraudare consta în indicarea eronată în declarațiile vamale întocmite a mărcilor și a țării de origine pentru bunurile importate, valoarea totală a cărora se cifrează la peste 1,5 mln lei.

Ilegalitățile au fost descoperite în rezultatul documentării efectuate de către serviciile operative ale Vămii pe parcursul a două săptămâni. Potrivit informațiilor deținute de către aceștia, piesele auto importate de către operatorul vizat erau provenite din Japonia sau Coreea de Sud, însă, în declarațiile prezentate, țara de origine a bunurilor respective era indicată ca fiind China, în scopul diminuării prețului acestora.

Astfel, în vederea verificării informațiilor deținute, la data de 19 iuliea.c., ofițerii de investigații ai Serviciului Vamal au dispus verificarea loturilor prezentate pentru vămuire la postul vamal intern Chișinău 1 (Industrială), depistând neconcordanțe între datele introduse în declarația vamală de pusă și cele de pe ambalajele mărfurilor.

Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și atragerii la răspundere a persoanelor culpabile, conform prevederilor legislației în vigoare.