Specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică vin cu recomandări pentru cei care procură haine de la second hand. Potrivit specialiștilor, riscurile de a ne contamina cu anumite boli este sporit, de aceea trebuie de ținut cont de o serie de recomandări.

Este necesar de a se cunoaşte faptul că există unele restricţii la comercializarea mărfurilor second-hand – acestea trebuie să fie comercializate numai în baza documentelor de însoţire, care arată provenienţa mărfurilor, în locuri autorizate şi amenajate. Este foarte important să se ştie că jucăriile, încălţămintea uzată, lenjeria de corp, ciorapii, hainele pentru copii cu vârsta de până la trei ani sunt interzise spre comercializare.

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică recomandă să procuraţi mărfurile second-hand numai din locurile autorizate, să solicitaţi de la vânzători documentele de însoţire (avizele sanitare), după procurare să spălaţi şi călcaţi hainele în mod obligatoriu și să nu procuraţi mărfurile interzise.

La moment, în municipiu există 34 de obiective cu activitatea bazată pe comercializarea mărfurilor second-hand. Centrul de Sănătate Publică municipiul Chişinău supraveghează din punct de vedere sanitaro-epidemiologic aceste unităţi de comerţ şi eliberează autorizaţii de import a mărfurilor pentru comercializare sau distribuire ca ajutor umanitar firmelor importatoare.

Totodată, sunt efectuate investigaţii de laborator ale mărfurilor – hainele sunt testate la indicatorii bacteriologici (numărul total de germeni (NTG), flora patogenă, pseudomonus aerogenoza, staphilococcus epidermidis) şi, în rezultat, sunt eliberate avize igienice pentru loturile de mărfuri de uz personal expuse comercializării second-hand. În anul 2016, au fost eliberate avize igienice pentru o cantitate de 927 959 kg de asemenea articole.