Copreședintele Comitetului de cooperare parlamentară UE – R.Moldova, europarlamentarul român Andi Cristea, salută decizia de azi a Consiliului European privind alocarea asistenței macrofinaciare în sumă de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

„Consiliul a salutat azi decizia negociata impreuna cu Parlamentul European de a aproba asistența macrofinanciara pentru R Moldova. E un pas bun înainte, asistența venind cu conditionalități care constituie garanții suficiente pentru realizarea reformelor asumate. Parlamentul European, grupurile sale politice, PPE si ALDE în mod particular, ar trebui să păstreze o linie similară, echilibrată, nu politizată pe baza sentimentelor familiilor politice de dreapta. Reformele sunt obiectivul, ele trebuie ținute departe de jocul politic”, este reacția exprimată de europarlamentarul Andi Cristea.

Menționăm că ambasadorii UE au aprobat azi un acord încheiat cu Parlamentul European cu privire la asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Într-un comunicat de presă al Consiliului Uniunii Europene sunt menționate reformele realizate de actualul Guvern. Parlamentul European și Consiliul sunt invitați să aprobe acordul fără discuții suplimentare.

Până la 100 milioane de euro sunt prevăzute în asistența UE. Din această sumă, 60 de milioane de euro vor fi acordate în calitate de împrumut și 40 de milioane de euro sub formă de subvenții. Aceasta va completa resursele furnizate de FMI și alte instituții multilaterale. Asistența va viza susținerea agendei de stabilizare economică și de reformă structurală a țării, contribuind la acoperirea nevoilor sale de finanțare externă în perioada 2017-2018.

Parlamentul și Consiliul vor fi acum chemați să adopte decizia fără discuții suplimentare.