Ministrul adjunct de externe din Coreea de Nord, Kung Sok-Ung, a fost demis din funcție și trimis într-o zonă rurală, fiind pedepsit astfel pentru dezertarea numărului doi al ambasadei nord-coreene în Marea Britanie vara trecută, relatează miercuri un ziar sud-coreean, citat de AFP.

Potrivit ziarului, înaltul diplomat ar suferi consecințele mâniei liderului Kim Jong-Un, furios din cauza dezertării lui Thae Yong-Ho, numărul doi al Ambasadei Coreii de Nord la Londra care a trecut în Coreea de Sud în cursul verii.

Potrivit aceleiași surse, alți patru diplomați însărcinați cu afacerile europene au primit interdicție de a locui în Phenian.

Kung, 72 de ani, este un diplomat experimentat, care a acoperit timp de peste 20 de ani relațiile cu Europa și Rusia în MAE nord-coreean.

Anunțuri privind epurări, execuții și dispariții — unele confirmate, altele nu — sunt frecvente după sosirea la putere a lui Kim Jong-Un în 2011.

În timp ce tânărul conducător căuta să-și afirme puterea, numeroși înalți responsabili, în special, cadre ale armatei au fost demiși din funcții, cazul cel mai răsunător fiind execuția în decembrie 2013 a influentului unchi al lui Kim Jong-Un, Jang Song-Thaek, acuzat de trădare și corupție.