Elveția va continua să sprijine reformele din Republica Moldova, încurajând continuarea acestora. Declarația a fost făcută de Președinta Consiliului Național al Adunării Federale a Confederației Elvețiene, Christa Markwalder în cadrul întrevederii cu Președintele Parlamentului Andrian Candu.

Christa Markwalder efectuează o vizită în Republica Moldova, aceasta fiind prima vizită a unui președinte de parlament din Elveția de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-elvețiene.

Andrian Candu a menționat că Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul Elveţiei în realizarea parcursului european și implementarea reformelor pentru modernizarea țării. În context, Speakerul a apreciat activitatea desfășurată pe parcursul a 15 ani de Biroul de Cooperare al Elveţiei de la Chişinău, exprimând mulțumiri instituției care administrează asistenţa tehnică oferită țării noastre de Guvernul Elveției.

Speakerul s-a referit și la reformele prioritare pe care trebuie să le implementeze Republica Moldova, în special în domeniile justiției, financiar-bancar, lupta cu corupția, sectorul energetic, precum și necesitatea creării condițiilor atractive pentru mediul de afaceri și a instrumentelor de protecție pentru investitorii străini. În context, Andrian Candu a menționat că Parlamentul a aprobat deja o serie de pachete legislative pentru a accelera implementarea Acordului de Asociere.

Christa Markwalder a exprimat angajamentul că Elveția va continua să sprijine reformele din Republica Moldova. Oficialul a menționat că Parlamentul Elveției, care aprobă bugetele de asistență externă pentru dezvoltare, a decis continuarea cooperării cu Republica Moldova, iar autoritățile elvețiene au mandatul de a pregăti o nouă Strategie de colaborare cu Republica Moldova pentru perioada 2018-2021. Speakerul elvețian a precizat că vor fi organizate consultări pentru a fi stabilite prioritățile strategice, fiind invitați și deputații din Republica Moldova să ofere propuneri.

Elveția oferă țării noastre, în cadrul Strategiei de cooperare cu Republica Moldova pentru anii 2014 – 2017, 55 mln franci elvețieni, în special în domenii precum migrație și dezvoltare, dublând volumul asistenţei financiare oferite în anii anteriori. În perioada 2010-2013 au fost implementate 50 proiecte de asistenţă tehnică şi umanitară cu sprijinul Elveției, în valoare de circa 30 mln franci elvețieni, în domenii precum sănătate și aprovizionare cu apă potabilă.

Christa Markwalder efectuează o vizită în Republica Moldova, în perioada 8-10 septembrie 2016, la invitația Președintelui Parlamentului Andrian Candu. Pe parcursul vizitei la Chișinău, Președinta Consiliului Național al Adunării Federale a Confederației Elvețiene va participa la programul festiv organizat de Parlament cu ocazia marcării a 25 de ani de independență a Republicii Moldova și va avea o serie de întrevederi cu Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Valentina Buliga, Președinta grupului parlamentar de prietenie cu Elveția, Galina Balmoș, Prim-ministrul Pavel Filip, Directoarea de Cooperare a Biroului de Cooperare al Elveției, Simone Giger.