În cadrul investigaţiilor, Serviciul de Informaţii şi Securitate anunță că a identificat persoanele implicate în distorsionarea conţinutului informaţional al buletinelor de vot. Într-un comunicat emis presei, SIS menționează că materialele probatorii urmează a fi expediate Procuraturii Generale.

„Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova sesizează activizări ale unor forţe în direcţia subminării cadrului naţional de securitate. Interesul meschin al acestora, pe palier intern cât şi de sorginte externă, este orientat expres spre generarea de destabilizări a echilibrului social în contextul alegerilor Preşedintelui Republicii Moldova, din 30 octombrie curent”, s spune în comunicatul Serviciului de Securitate și Informații.

Potrivit SIS, în noaptea de 28 spre 29 octombrie, pe reţelele de socializare au fost postate mai multe modele de „buletine de vot”, prelucrate prin aplicaţia „Photoshop”, însoţit de un ,,mesaj adresat alegătorilor”, orientat spre denigrarea autorităţilor statului.

Modelele prelucrate ale „buletinelor de vot” au fost preluate de către mai mulţi utilizatori ai reţelelor de socializare,  care le-au distribuit manipulator, astfel fiind incitate spiritele cetăţenilor şi provocată senzaţia încălcării procesului electoral.

Precizăm că în această dimineață a apărut o poză cu un buletin de vot pe care este aplicată ștampila în dreptul candidatului PSRM, Igor Dodon. Peste puțin timp au apărut și poze cu un buletin în care este aplicată ștampila în dreptul Maiei Sandu, la fel fals.